dec

TIPS & TRICKS

De eerste stap is gemaakt: je hebt één of meer van onze Plate-it tools aangeschaft. Maar hoe gebruik je deze koksgereedschappen nou precies? Via deze tips & tricks leer jij om ook thuis je gerechten te laten schitteren en de puntjes op de i te zetten.

groen

GARNEERRINGEN MET PUSHER

ROND OF HEXAGON

De garneerringen met pusher van Plate-it zijn perfect om vormen uit te steken of ingrediënten in cirkel- of hexagonvorm op je bord te schikken. Met behulp van de pusher kan de vulling ook gemakkelijk uit de garneerring worden geduwd.

steak-tartare-klassiek_hr-1

Rond

hexa-steak

Hexagon

CHARCUTERIE FLOWER

Vouw ieder plakje vleeswaren over de garneerring rand, zodat de volledige ring wordt bedekt. Zorg ervoor dat alle plakjes elkaar overlappen. Zijn er voldoende plakjes opgestapeld? Keer dan de garneerring voorzichtig om, druk deze eruit en haal de garneerring langzaam omhoog. Leg de charcuteriebloem op een mooie plank of bord en voíla!KORAAL EFFECT

Plaats een klein druppeltje saus op het bord en druk de pusher hier voorzichtig in, zodat er een mooie vorm ontstaat voor een extra creatief versierd bord.


pigarnrings4_sf-5-_1

JUNIOR PROOF

Samen met de kleine kokkerellen? De garneerringen zijn te gebruiken als uitsteker om, onder andere, plakken cake uit te snijden in rondjes. Met de spuitzak kunnen er mooie toefjes op de cake worden gespoten. Door twee stuks op elkaar te plakken, ontstaat er een leuk taartje. Versier deze met frambozen en het taartje is klaar om gegeten te worden!

pigarnrings4_sf-1-_1

Gebruik de ronde vorm om een cake stukken veilig uit te snijden.

pigarnrings4_sf-2-_1

Met een gevulde spuitzak zijn mooie toefen te maken op de cakjes

pigarnrings4_sf-3-_1

Stapel de cakjes op elkaar voor een imposanter effect

pigarnrings4_sf-4-_1

En leg een vrucht bovenop voor de final touch.

groen

BUÑUELOS ROSETTES

BASISRECEPT

Maak lichte, knapperige krokantjes in een sierlijke vorm met de Buñuelos vormen van Plate-it. Een prachtig onderdeel voor elke gang. Na bereiding kunnen de timbaaltjes/rosettes worden gevuld naar eigen smaak, worden toevoegd aan je gerecht voor een extra crunch of gebruikt als snack. Zowel hartige als zoete combinaties zijn mogelijk. Plate-it heeft verschillende originele thema’s zoals ‘’tartelettes’’, ‘’under the sea’’ en ‘’flower power’’. Ideaal om je gasten mee te verrassen! Rosettes Deze krokantjes kun je dippen in chocolade, bestrooien met poeder of versieren met toefjes mayonaise en decoratie. Timbaaltjes De dichte bakjes kun je vullen naar eigen smaak. Bijvoorbeeld met lemon curd, mousse, ragout of roomkaas met gerookte zalm.


Buñuelos basisrecept

 • 150 gr patentbloem
 • 240 ml melk
 • 5 gr zout
 • 1 ei


Mix de ingrediënten tot een glad beslag en laat het een half uurtje in de koelkast rusten. Verwarm de Buñuelos Rosette in de hete olie zodat deze goed ingevet en heet is. Dompel de Rosette/Timbaal ongeveer driekwart diep in het beslag. Frituur op 160- 170°C laat goed uitlekken, daarna naar wens opmaken en serveren.

pibunuelos3_sf-1-_1
Stap 1

Dompel de Buñuelos vorm 60 sec. in de olie (180-190C°). Hierdoor blijft het beslag naderhand niet plakken.

pibunuelos3_sf-2-_1
Stap 2

Druk daarna de vorm in het beslag. Laat het beslag niet over de bovenkant lopen, anders kan het krokantje er niet meer af.

pibunuelos3_sf-3-_1
Stap 3

Wanneer het beslag goed aan de Buñuelos vorm blijft zitten, kun je deze eruit halen.

pibunuelos3_sf-4-_1
Stap 4

Dompel vervolgens de Buñuelos vorm in de olie en bak deze tot de vorm vanzelf los raakt. 

pibunuelos3_sf-5-_1
Stap 5

Laat het krokantje nadat hij los is gekomen nog even verder bakken tot hij goudbruin is.

pibunuelos3_sf-6-_1
Stap 6

Draai nu om zodat ook de andere kant goudbruin kan worden. Gebruik de Plate-it precisiepincet om het krokantje uit de olie te pakken en laat op een keukenpapiertje uitlekken.

VERSCHILLENDE THEMA'S

Plate-it heeft zowel rosettes als timbaaltjes in het assortiment, waaronder verschillende originele thema’s vallen, zoals ‘’tartelettes’’, ‘’under the sea’’ en ‘’flower power’’. Ideaal om je gasten mee te verrassen!

groen

QUENELLE LEPELS

PERFECTE OVALE BOLLEN

Neem twee quenelle-lepels en dompel deze in een glas warm water. Schep met een van de lepels een portie. Schep het gedeelte over met de andere lepel. Gebruik de brede kant van de lepel om in de holte aan de bovenkant van de andere lepel te scheppen. Herhaal deze stap indien nodig om een gladde vorm te creëren. Leg de quenelles voorzichtig op het bord.piquenelles_sf-2

Large

piquenelles_sf-1

Small

OF EEN MOOIE BOL IJS?

Met de quenelle lepels van Plate-it maak je van elke pudding, mousse, puree of ijs quenelles. Ofwel de bolle, ovale vormen die je vaak ziet in de Franse keuken.

piquenellel_sf-1
 • Maak de lepel iets warm in warm water
piquenellel_sf-2
 • Laat de lepel door het ijs glijden
piquenellel_sf-5
 • Zorg dat de bol volledig egaal is en plaats op het bord
groen

DRAAIPLATEAU

DRAAIPLATEAU X KWAST

Door het draaiplateau en de kwast te combineren kan je leuke symmetrische effecten maken. Spuit een dot saus in het midden van het bord. Zet het bord in het midden van het draaiplateau en draai, terwijl je de kwast in de dot saus houdt, aan het plateau tot het gewenste effect is bereikt.

biefstuk_hr-4
trio-van-garnalen-zalm-en-paling_hr-4

DRAAIPLATEAU X SPUITFLES

Zet het bord in het midden van het draaiplateau. Door deze rond te draaien terwijl je met een spuitfles langzaam naar de buitenkant van het bord beweegt en tegelijkertijd de saus uit knijpt - kunnen er mooie, spiraalachtige patronen ontstaan.

zalm-met-hollandaisesaus_hr-2
pasta-pesto_hr-3
gerookte-zalm-met-sushirijst-en-wasabimayonaise_hr-3

DRAAIPLATEAU X SPUITZAK / KNIKSPATEL / SCRAPER

Door een taart op het midden van de draaiplateau te zetten, kan je met gemak de taart decoreren. Het handigste is dan wel om de taart op een bord te zetten, zodat je 'm ook weer gemakkelijk eraf krijgt. Met de spuitzak kan je met een draaiende beweging gelijkmatig de icing plaatsen. De icing is eventueel met de knikspatel compleet glad te strijken. Met een scraper kan je gelijkmatige ribbels aanbrengen op de zijkanten van de taart voor een extra mooi effect.

piturntable_sf-2
piturntable_sf-11
piturntable_sf-6
piturntable_sf-7
groen

SCRAPER

VERSCHILLENDE VEEG EFFECTEN

Met deze drie uniek vormgegeven scrapers van Plate-it maak je in een handomdraai een indrukwekkend gedecoreerd bord. Leg een toef gladde puree of saus op het bord en verdeel deze in een patroon naar keuze met behulp van één van de scrapers. Ook taarten decoreer je eenvoudig met bijvoorbeeld botercrème. Voor het beste resultaat breng je de botercrème aan in een gladde laag met een Plate-it knikspatel. Vervolgens strijk je een mooi patroon met één van de scrapers.

ELEMENTEN OP HET BORD COMBINEREN

Saus verbindt. En zo ook de effecten die je creëert hiermee. Je kan een veeg voluit zetten, dus van zij tot zij van het bord, of maar een klein stukje. Ook kan je twee keer in een hoek van 90 graden een veeg trekken. Resultaat: een hoekig effect. Door deze veegpatronen te combineren met andere elementen op het bord wordt het een geheel. Probeer eens verschillende patronen zelf te bedenken. Wees creatief en gebruik je eigen fantasie; zo ontstaan de mooiste creaties!

groen

DECORATIEMALLEN

GERECHTEN NAAR EEN HOGER NIVEAU TILLEN

Met de mallen en stencils van Plate-it kun je allerlei vormen maken die je gerechten echt naar een hoger niveau tillen. Combineer twee of drie producten uit de set voor een optimale presentatie. Op deze manier creëer je met het gekozen thema de WOW-factor voor je gasten.

pimoldswood_sf-3-_1

Bordstencil

Leg het stencil op het bord. Strooi er met behulp van de Plate-it decoratiezeef een droog ingrediënt (bijvoorbeeld poeder of kruiden) overheen. Til het stencil voorzichtig op met behulp van het lipje. De vorm wordt op het bord zichtbaar. Gevorderde koks kunnen dit stencil ook gebruiken om met puree de vormen op het bord te maken. Verdeel de puree in het stencil met een Plate-it knikspatel en verwijder het voorzichtig.


pimoldlove_sf-zw-4

Tuille siliconen mal

Verwarm de oven voor en vul de mal met beslag. Verwijder overtollig beslag met een Plate-it knikspatel. Bak in de oven tot het beslag gaar is. Haal je creatie voorzichtig met de Plate-it precisie-pincet uit de mal. Je kunt de mal ook gebruiken voor koude decoraties zoals chocolade of gelei. Laat het opstijven in de vriezer en druk voorzichtig uit de mal terwijl het nog bevroren is. Zo behoud je creatie zijn vorm.


pimoldswood_sf-1

Tuille stencil

Met dit stencil maak je tuilles in leuke vormen. Vul het bijvoorbeeld met beslag, gesmolten suiker, of chocolade. Leg het stencil op bakpapier en bestrijk deze met het gekozen ingrediënt. Gebruik hiervoor een Plate-it knikspatel om het goed af te strijken. Til het stencil voorzichtig op aan het lipje. Afhankelijk van je gekozen ingrediënt dien je het in de oven af te bakken, op te laten stijven of af te laten koelen in koelkast of vriezer. Het stencil is niet hittebestendig

broccoli-bavarois-met-bimi_hr-1-_1

3D SILICONEN MAL

Gebruik de siliconen mal om 3D-creaties te maken. Vul de vorm met een mousse, chocolade, ijs of een andere vulling. Laat deze opstijven in de vriezer of bak af in de oven (tot 230°C). Vriezer: Verwijder de vorm als deze nog bevroren is - zo behoudt je creatie zijn vorm. Oven: Vet je mal in voordat je deze gebruikt. Laat je creatie goed afkoelen zodra hij uit de oven komt.


VERSCHILLENDE VORMEN

Plate-it heeft de decoratiemallen in 5 verschillende thema's en daardoor dus in 5 verschillende vormen.

groen

SPUITZAKHOUDER

VERSCHILLENDE SPUITMONDJES

De spuitzakhouder van Plate-it bevat 8 verschillende spuitmondjes. Elk spuitmondje is uniek en elk spuitmondje heeft dus ook een andere functie en/of patroon.

 1. Groot spuitmondje met glad uiteinde: toeven en schuimpjes, vullingen in baksels spuiten.
 2. Stervormig, open spuitmondje: toeven.
 3. Geribbeld spuitmondje: om geribbelde, brede lijnen te trekken.
 4. Stervormig gesloten spuitmondje: toeven, net wat sierlijker.
 5. Klein spuitmondje met glad uiteinde: fijne decoraties.
 6. Spuitmondje met druppelvorm: boogjes, bloemblaadjes, draperieën.
 7. Spuitmondje in maanvorm: voor het maken van bijvoorbeeld kerstboompjes, hartjes, touw, schelpjes, etc.
 8. Lang dun spuitmondje met naaldvormig uiteinde: soezen vullen.
pinozzle11_sf-1-_1


pinozzle11_sf-2

ZELF SOEZEN MAKEN

Soezen, wie kent ze niet?! Wist je dat deze bekende zoete (of hartige) lekkernij ook heel makkelijk zelf te maken is? De spuitzakhouder met verschillende spuitmondjes van Plate-it leent zicht hier perfect voor. Gebruik het grote spuitmondje met glad uiteinde om de soezen te spuiten, bak af, laat afkoelen en gebruik het lange, dunne spuitmondje om een vulling naar wens in te spuiten.

groen

DECORATIEKWASTEN

TWEE VERSCHILLENDE KWASTEN

Strijk met je Plate-it decoratiekwast over je bord voor een verrassend effect met bijvoorbeeld je sausje. Voor beide kwasten is het Plate-it draaiplateu geschikt voor het meest optimale resultaat. Hiermee creëer je bijvoorbeeld mooie cirkels en spiralen. Naast decoratiestrepen kun je de kwasten ook gebruiken voor het invetten van een bakvorm.

pibrush2_sf-1-_1

SILICONEN BORSTELHAREN

Ideaal voor het grotere werk, zoals voor het lakken en invetten van gerechten, maar ook voor het decoreren van een bord met grovere strepen.

filet-americain_hr-4

NYLON BORSTELHAREN

Deze kwast is geschikt voor een subtielere afwerking.

groen

SPUITFLESSEN

6 MANIEREN OM DE SPUITFLESSEN TE GEBRUIKEN

De garneerflessen van Plate-it zijn niet alleen ideaal voor het doseren van beslag, sauzen, oliën of dressings, maar zijn ook het perfecte hulpmiddel voor het decoreren van je borden. Druppels, cirkels of lijnen, alles is mogelijk. Beide flessen hebben elk een uniek mondstuk. Eén is perfect is voor het grovere werk, de ander is juist voor een subtiele finishing touch. De dop aan de onderzijde is los te draaien, waardoor schoonmaken zeer eenvoudig is. Vul de fles met een saus, olie of dressing en garneer het bord met een vorm naar keuze.


groen

TWEEZERS

GEBRUIK VAN EEN PINCET

Een precisie-pincet is de ideale accessoire voor het decoreren van gerechten met kleinere elementen. Van kruiden tot tuinkers en van granaatappelpitjes tot eetbare bloemen; met de precisie-pincetten van Plate-it maak je van elk gerecht een meesterwerk.


Beide pincetten zijn geschikt voor precieze werkjes in de keuken. De pincet Beide pincetten zijn geschikt voor precieze werkjes in de keuken. De pincet met knik zorgt ervoor dat je dichter bij het bord kunt komen voor extra nauwkeurigheid van jouw creatie. Ook is deze pincet zeer geschikt om lastige hoeken op het bord te bereiken.

pitweezers2_sf-4
pitweezers2_sf-8
pitweezers2_sf-6
pitweezers2_sf-11
groen

KNIKSPATELS

DECOREREN & GARNEREN

pinozzle11_sf-14

Decoreren

Plaats een toefje puree op het bord en strijk het in een vloeiende beweging uit of strijk er een taart mee glad.

pispat3_sf-2

Garneren

Schuif de spatel onder het ingrediënten die je op het bord wil plaatsen en positioneer deze zoals gewenst.

groen

DECORATIEZEEF

GEBRUIK DECORATIEZEEF

Het fijne gaas maakt van de decoratiezeef een multifunctioneel hulpmiddel voor in de keuken. Of je nu je gerechten op een bijzondere manier wilt presenteren of vers gebakken taarten wilt decoreren, de Plate-it decoratiezeef geeft je gerechten een mooie afwerking. Vul de decoratiezeef met ingrediënten in poedervorm zoals poedersuiker, cacao, gedroogd fruit of kruidenpoeder en tik met je vinger zachtjes tegen de rand van de zeef. Beweeg je hand heen en weer. TIP: Gebruik de Plate-it stencils om figuren op je bord of gerecht te maken.

pidecosieve8_sf-1
groen

DECOSPOONS

VERSCHILLENDE FIGUREN MET DE DECORATIELEPELS

In slechts 3 simpele stappen ben jij de artiest van je gerechten:

1. Doop de decoratielepel in de saus van jouw keuze. Vul de lepel tot de rand.

2. Plaats de punt van de lepel verticaal op het bord en laat de punt over het bord glijden om te tekenen, schrijven of versieren. De decoratielepel dient als jouw penseel.

3. Herhaal stap 1 en stap 2 als de lepel leeg is.


Cookie-instellingen
U kunt hieronder uw cookie-instellingen kiezen en accepteren: